zaterdag 25 september 2010

De commotietaart!

Hier dan het beloofde verhaal over de taart die voor nogal wat commotie zorgde. Niet bij mij hoor, maar in de hoofden van mensen: kijkers die mijn taart hadden gezien en er een ongezouten mening over hebben. Ik had de taart gepost op een Amerikaanse site die ik veelvuldig bezoek. Andere cake decorators kunnen dan een mening over de taart geven of bijvoorbeeld een vraag die ik over een taart heb, beantwoorden. Het thema van de taart was rodeo en het was best moeilijk om daar op een leuk manier invulling aan te geven. De taart was namelijk bedoeld voor een rasechte Amerikaan van 76 en zijn kleinzoon van 2. Een verjaardagstaart voor twee personen dus.
Ik heb me suf gegoogled om aan leuke ideeën te komen, en struikelde toen over de 'Paardentaart' van de Texaanse J. Cunningham. Dat was het! Ik besloot er een flinke rodeosaus over te gooien en was eerlijk gezegd... erg enthousiast over mijn eigen taart! Ik maak immers niet veel verjaardagstaarten, dus ik vond hem wel geslaagd.
De taart werd niet door de uiteindelijke klant opgehaald en een uiteindelijke reactie zou dus even duren. Ik besloot de taart daarom te posten, zodat ik feedback zou krijgen van collega 'cakers'. En die kreeg ik!
Ik moet eerlijk zijn. Het merendeel bestond uit ontzettend leuke berichten: van "Fantastische taart, heel humoristisch!", en "Goed gedaan, die zou ik zelf wel willen hebben", tot "Mijn man rijdt al jaren rodeo en would die to get a cake like that!. Maar wat was dat? Er begonnen ook langzaam boze berichten in mijn mailbox te druppelen die ik helemaal niet had verwacht! Een samenvatting van de verschillende e-mails:
- Onesthetisch!!!
- Deze taart is zoooo aanstootgevend (???)
- Wat een onhygienisch thema! Werkte ik zelf soms ook onhygienisch?
- Wat een belachelijk idee om een paard zo neer te zetten. Totaal GEEN respect voor dieren!

Dat heb ik echt nog nooit meegemaakt!
Ik zou zeggen, beslis zelf maar wat je ervan vindt. Hier is ie:

Zeg nou zelf, dat is toch best leuk????
Uiteindelijk een bericht gehad van de eindklant. Zij was erg tevreden!

donderdag 23 september 2010

Een snelle How To..

Er is gevraagd of ik nog eens een How To, zoals met de krokodil op dit blog wil zetten. Ik heb even gezocht of ik nog wat opgeslagen had en ik vond nog een verjaardagstaart met wat uitleg over de elfjes erop. Het is niet echt een bijzondere taart, maar ik heb wel fotootjes gemaakt. Het gaat om deze taart met zogenaamde flower fairies:


en hier dan de uitleg.











woensdag 22 september 2010

Even een weekje rust

He he. Het waren drukke dagen! Nu even een week alleen vertalen en volgende week er weer volle bak tegenaan. Ik heb dan een heel speciale taart in bestelling voor een heel bijzonder bruidspaar. Ik heb er nu al zin in en dit weekend ga ik met de voorbereidingen beginnen.
Maar eerst... nog even laten zien wat ik de vorige week heb gedaan. Allemaal taarten voor mensen die een bepaald lettertype wilden. Van één bruidstaart heb ik geen foto's gemaakt. Het waren cakejes met een toptaart in Louis Vuiton-stijl. In het bruin en met het lettertype van Louis Vuiton. Wow, dat was me een klus. Eerlijk? Ik was niet wild op het resultaat. Ik vond het heel modern en strak. En bruin. Erg bruin. Maar goed, het bruidspaar was heel erg enthousiast. Gelukkig maar, want om hen gaat het immers!

Maar wat had ik nog meer?
Een bruidspaar dat hoefijzers en hondenpootjes op de taart wilden en een pilotenechtpaar dat koos voor een wat eenvoudiger bruidstaart met bloementoef in lila. En.. een taart die nogal wat commoties met zich meebracht, maar dat vertel later wel ;-).

Dit is nummer 1:
Het verzoek was E & T in het lettertype palatino. Oké, dat was nog te doen. Het was overigens een fikse jongen: taart voor heel veel mensen! De onderplaat had achteraf wel groter mogen zijn, maar dit formaat is niet makkelijk aan te komen.

En dan de volgende, die met de hondenpootjes.

Het lettertype weet ik niet meer. Ik weet wel dat alles tegen zat bij het maken van deze taart: brekende bloemen, nog meer brekende bloemen, te grote drum en noem maar op. Ik was blij toen het moment kwam dat hij werd bezorgd.

En nummer 3, een klassieke, gedrapeerde:

 En nog een fotootje van de zijkant om de bloemen beter te zien. Ik had voor het eerst een nieuwe steker uitgeprobeerd van een bepaald blaadje. Ik vind hem wel leuk, maar niet zo geschikt voor de zomer. Meer voor herfst/wintertaarten.


En dan had ik nog een heel bijzondere verjaardagstaart. Ik heb nog nooit zulke uiteenlopende reacties gekregen op een taart: van "Fantastisch!" tot "Ordinair en aanstootgevend!" Die taart laat ik vanmiddag of morgen wel zien. Ik moet nu weer snel aan de slag!

zaterdag 4 september 2010

Rood en roze

De taart waar ik gisteren al de rozen van liet zien is afgeleverd. Het bruidspaar was blij!
Rode rozen en een oudroze fondant lint om de taart met hun namen in goudverf. Ik wist niet zeker of ik dat mooi zou vinden, maar naarmate de taart vorderde kreeg ik er meer vertrouwen in. Ook deze taart moest worden gecapitoneerd. Jammer, want er zijn al zoveel vragen hiervoor, straks heb ik alleen maar gecapitoneerde taarten op mijn website! Hopelijk is er binnenkort iets anders in de mode...

Oké, waar was ik gebleven. O ja, bij de gekleurde rozen. Daarna heb ik de rest van het bloemwerk uitgezocht.
Hier liggen de witte rozen en pioenrozen naast de dusting poeders. Achteraf niet zo handig...


Hier dan de bloemen en het groen die ik ga gebruiken voor de bruidstaart van Kevin en Vanessa. Een van mijn favorieten zie je linksboven, de freesia's. Daarnaast rozenblaadjes (3 tot 5 op een tak), onder ruculus, rechts rode rozen, pioenrozen, witte rozen en rozenknoppen en vulbloempjes.


Stukje bij beetje bouw ik het bloemwerk rond de taart. Het leukste gedeelte van alles! Hier zie je trouwens dat het roze en het rood best goed bij elkaar kleuren.
De namen op het roze fondant schilderen in het door het bruidspaar opgegeven lettertype was niet eenvoudig! Eerst heb ik het heel voorzichtig met eetbare goudverf erop gepenseeld. Het zag er aardig uit, alleen van korte afstand was het niet te lezen! Dus overnieuw, nu met een donkerder, koperachtige kleur erover heen. Dat lukte uiteindelijk, maar ik was wel bijna een uur verder!


En de uiteindelijke taart zoals hij is afgeleverd door Leendert. Ze hadden er ook nog tien caketruffels bij besteld. Ik zal in een volgende post vertellen hoe die worden gemaakt.

vrijdag 3 september 2010

Volgende in aantocht

Kleine update van de volgende taart in de wachtrij. Met bordeaurode rozen! Wat een ramp, ik krijg mijn gumpaste niet rood genoeg en dat betekent dus heel veel dusten! Natuurlijk kan ik kant en klare rode gumpaste kopen, maar ik ben erg verknocht aan mijn eigen bloemenpasta. De beste en de lekkerste! De gekochte bloemenpasta doet gewoon niet goed wat ik wil. En het duurt zoooo lang voordat het droog is. Op die manier is het moeilijk en vervelend om er een goede, fijne vorm in te krijgen. Dusten dus. Heel veel dusten :-(((
Rechts zie je dat de helft van de roos nog de veel te lichte kleur gumpaste heeft. Eerst heb ik ze rood gedust, daarna met een combinatie van aubergine en donkerrood, een bordeaurode kleur gecreëerd. Vier gedaan nog vier te gaan...

donderdag 2 september 2010

Druk, druk, druk!!!


Nou, zoals ik al zei is het deze laatste dagen erg druk. Volgende week drie bruidstaarten en deze week twee, maar wel twee bestellingen met veel suikerbloemen. Ik heb vorige week al wat voorwerk gedaan door de vulbloempjes en de kernen van de rozen te maken.


De laatste drie dagen ben ik in de weer geweest met het maken van lelies, cattleya-orchidee, dendrobium orchidee en verschillende soorten tropisch blad. Een leuke opdracht omdat de kleur - limegroen - prachtig is! Een kleur die je misschien niet zo gauw zou kiezen voor een bruidstaart, maar wat staat het mooi!


Hier heb ik de kleurpoeders, kwasten en andere materialen klaar gelegd om de orchideeën te kleuren.


Stuk voor stuk worden de bloemblaadjes voorzien van kleur. Vooral lime, spring green en een tikje geel.


En hier zijn de gekleurde exemplaren. Bij de onderste bloem moet ik nog twee bloemblaadjes inbinden. Nu alles samen op de taart aanbrengen.

De taart is drielaags direct gestapeld. Amandelcake met framboosvulling. Lekker!


Dit is hem dan in volle glorie (handig, ik heb hem scheef op de foto gezet :-()
Ik vind de kleurencombinatie zelf erg mooi. Sterker nog, dit zou ik best eens voor mijn eigen bruiloft kunnen kiezen... als ik al niet al lang getrouwd was!

Hieronder nog een fotootje van dichtbij:


Oké, op naar de volgende taart voor morgen! Het resultaat toon ik binnenkort.